Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Literatur und Spracherwerb

Τα πλεονεκτήματα της λογοτεχνίας κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο έχει κανείς την ευκαιρία να βλέπει την πλοκή του λόγου στην άλλη γλώσσα σε μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου, το οποίο του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και παράλληλα τον ενημερώνει και τον διασκεδάζει.
Στη ροή του κειμένου ο αναγνώστης καλλιεργεί το γλωσσικό κριτήριο και αρχίζει να αναγνωρίζει ομόρριζες λέξεις, παράγωγα, συνώνυμα, αντίθετα κλπ. καθώς επίσης παροιμίες, ρητά, παρομοιώσεις, ιδιωματισμούς, διαλόγους και όλα αυτά με άνεση, παρόλο που ο όγκος του κειμένου είναι μεγαλύτερος.
Ακριβώς επειδή η λογοτεχνία έχει μια πλοκή και απαιτεί και τη συμμετοχή του αναγνώστη, καθίσταται η ανάγνωση τέτοιων κειμένων ωφέλιμη και για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
Φυσικά δεν ενδείκνυται η λογοτεχνία για αρχαρίους. Προϋποθέτει να έχει φτάσει κάποιος τουλάχιστον στο επίπεδο Β1 – καλύτερα στο Β2 και πάνω – και φυσικά στην αρχή καλά είναι να υπάρχει κάποιος που θα ξέρει καλά τη γλώσσα, ώστε να βοηθάει στην κατανόηση. Είναι χρονοβόρο και κουραστικό να ανατρέχει κανείς διαρκώς στο λεξικό. Χάνεται χρόνος στο ψάξιμο των λέξεων και στο τέλος δεν προχωράει το κείμενο γρήγορα. Αν όμως υπάρχει δάσκαλος και γίνεται σε στυλ μαθήματος, τότε ο μαθητής αποκτά πέραν της οικειότητας με μεγάλα κείμενα και μία άνεση στο λεξιλόγιο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προσφέρουμε ανάγνωση κειμένων στα Γερμανικά και βοήθεια στην κατανόηση αυτών.
Διοργανώτρια: Δανιά Δήμητρα, Φιλόλογος της Γερμανικής από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Πατησίων & Σπάρτης 4, Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη, Αθήνα.

Τηλ. 2108663360, 6973238240 & www.dania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: